Полева лопата Boker Plus Shovel M1874

09BO500
Наличен продукт
149,00 лв.
+
Добави в любими
Безплатна доставка при поръчка над 80.00 лв.
Гарантирано качество на нашите продукти.
Възможни са разлики между цените на сайта и физическите магазини.

Описание

Старият тип полева или къса лопата е безспорно най-универсалният инструмент за работа на открито след ножа. С нея се цепят дърва за огрев, режат се дървета, прокарва се път през храсталака, подклажда се огнището, тя е помощно средство за катерене по стръмни склонове, импровизиран лост, гребло за спешни случаи и нож. Списъкът може да продължи още и още. Не е нужно да споменаваме, че тя е отлично и за копаене. В сравнение със сгъваемите лопати, които се използват днес, тя е значително по-здрава, което е необходимо за изброените по-горе употреби.

За нашата лопата Boker Plus M1874 решихме да приложим последователно оригиналния дизайн на първата германска полева лопата, която е въведена през 1874 г. с императорски указ под наименованието преносимо окопно оборудване за пехотни и ловни батальони. Двукомпонентната конструкция от острие и пружина е свързана с пет здрави нита, допълнително обезопасени със стоманена гривна с ширина 40 мм, и обгръща нечупливата дръжка от ясеново дърво до половината от дължината ѝ. Тази стара конструкция е сложна и скъпоструваща за производство, тъй като трябва да се изработят два инструмента за пробиване и огъване, а за сглобяването са необходими значително повече работни стъпки. Тя обаче се възнаграждава с ненадмината стабилност. В допълнение към по-късните модели, полевата лопата М1874 продължава да се използва и през двете световни войни.

Според историческия модел ръбовете на острието на лопатата са предварително заточени и не са шлифовани при доставката. Копаенето, цепенето на дърва и отсичането на дървета е възможно още в това състояние, но за използване като мачете или нож се препоръчва ръбовете да се обработят ръчно. За да се адаптираме към съвременните нужди и възможности, направихме минимални корекции на оригинала, за да създадем модерен полеви инструмент. За острието и пружината сме избрали здрава неръждаема стомана, която се използва и при изработката на лопатките на парните турбини и хирургическите инструменти. Тя има висока устойчивост на счупване и ударни натоварвания и лесно се заточва дори в полеви условия. Един прост метод за заточване е например да се поставят двата ръба плоско с вътрешната страна на острието върху бетонен блок. Калъфката с две примки за колан е изработена от влагоустойчив и устойчив на гниене черен полиестер с твърда пластмасова вложка вместо от кожа, която би изисквала грижи. Това прави лопатата Boker Plus M1874 незаменима част от екипировката на всички бушкрафтъри, офроуд шофьори, колекционери на военно оборудване и реконструктори.

Тип: Аксесоар | На открито
Марка: Boker Plus
Обща дължина: 53,00 см
Дължина на острието: 19,00 см
Дебелина на острието: 2,00 мм
Тегло: 938,00 гр
Материал на острието: 2Cr13
Материал на дръжката: Ясенова дървесина
Цвят: Черен

Характеристики

Марка:
BOKER Plus
Материал:
  • неръждаема стомана
  • дърво
Цвят:
черен
Производител:
  • Heinr. Boker Baumwerk GmbH, Германия
Страна на произход:
  • Китай
Вносител:
  • 10х Трейд ЕООД

Доставка